Wywiad z Panem Amadeuszem Lipczakiem
10:23
WYWIAD
Z PANEM AMADEUSZEM LIPCZAKIEM – 20/05/2014
Redakcja BIGOSu;
Witamy. Ostatnio
w naszej szkole miał miejsce projekt Comenius. Mógłby nam Pan
przybliżyć czym był ten program?
Amadeusz Lipczak:
Nasz projekt Comenius miał nazwę „Together is Better” We
wszystkich krajach szkół uczestniczących odbyły się spotkania,
w których udział brali uczniowie szkół uczestniczących w
projekcie, to jest – niemiecka szkoła w Mannheim, włoska szkoła
z Abano Terme, z Czech z Jesenika i nasza szkoła z Opola.
R.B:
Jak wyglądały te spotkania?
A.L:
Na tych spotkaniach przede wszystkim było wspólne gotowanie. W
spotkaniach brali udział uczniowie klas gastronomicznych(+kucharze,
cukiernicy i piekarze z zawodówki). Trwały one zawsze tydzień –
od poniedziałku do piątku.
R.B:
Jakie były kryteria dostania się / zakwalifikowanie się do
projektu?
A.L:
Wszyscy uczniowie klas gastronomicznych mogli przystąpić do
rekrutacji, ale brane były pod uwagę różne priorytety, ponieważ
jest to przede wszystkim projekt dla uczniów z jakąś
niepełnosprawnością lub z jakimś orzeczeniem, ponieważ idea tego
projektu, co również sugeruje tytuł – „Together is Better” –
jest taka, by uczniowie, z niedoskonałościami, poczuli się pewniej
w grupie, by rozbudowali swoją pewność siebie dzięki pracy
zespołowej. Ale również uczniowie, którzy są w pełni sprawni,
też mogli w tym brać udział jako „nauczyciele” dla tych
uczniów słabszych.przede wszystkim właśnie w Niemczech. W
niemieckiej i włoskiej szkole są klasy różnych narodowości. I
dzięki takiej wspólnej pracy wszyscy się mogli zintegrować i
sobie nawzajem pomagać.
R.B:
Jak wyglądała integracja uczniów?
A.L:
Integracja miała przede wszystkim właśnie w Niemczech. W
niemieckiej i włoskiej szkole są klasy różnych narodowości.
Dzięki takiej współpracy wszyscy się mogli zintegrować i sobie
nawzajem pomagać . Integracja miała również miejsce poprzez
wspólne gotowanie oraz naukę języka niemieckiego zawodowego.
R.B:
Czego nauczyli się uczestnicy „Comeniusa”?
A.L:
Przede wszystkim uczniowie poznali kulturę odwiedzanego kraju i
regionu pod względem gastronomicznym. Dzięki programowi
nauczyliśmy się gotować regionalne dania. Poznaliśmy nowe
przepisy i wzbogaciliśmy nasz warsztat. We Włoszech wiele osób po
raz pierwszy miało do czynienia z owocami morza np. z ośmiornicami
i świetnie sobie poradzili.
R.B:
Jaka rolę w projekcie pełnili nauczyciele?
A.L:
Oprócz opieki nad uczniami, pomagali pokonywać bariery językowe.
R.B:
Czy za wyjazd uczestnicy musieli sami ponosić koszty?
A.L:
Nie, wyjazd całkowicie był ufundowany z środków unijnych więc
uczniowie nie ponosili żadnych kosztów.
R.B:
29.04.2014 Comenius był również organizowany w naszej szkole. Co
my pokazaliśmy naszym gościom ?
A.L :
Razem upiekliśmy
sernik, który jest częścią kuchni polskiej. W naszej szkole odbył
się również kurs curvingu. W Polsce zwiedziliśmy Muzeum Śląska
Opolskiego gdzie głównie skupiliśmy się na akcentach śląskiej
kuchni. Braliśmy również udział w lekcji „Od ziarenka do
bochenka” gdzie zobaczyliśmy jak od podstawy wypieka się
chleb.
R.B:
Czy w przyszłości
odbędą się kolejne projekty „Comenius”?
A.L:
Był to ostatni z projektów Comenius, w którym bierze udział nasza
szkoła – kolejny projekt, który ma szanse powstać otrzyma nazwę
„Erasmus Plus”.
R.B:
Zatem mamy wspaniałą możliwość aby nabrać doświadczeń w swoim
zawodzie, poznać kulturę wielu krajów oraz poznać nowych,
ciekawych ludzi.
A.L:
Warto przypomnieć, że osoby które już raz brały udział w
„Comenius” mogą zrobić to po raz drugi.
R.B:
Dziękuję za rozmowę.
0 komentarze